Hoe kom ik hoger in Google?

Dit blog over webhosting voor website wordt momenteel niet bijgehouden.

Wil je weten hoe jouw website hoog op Google kan komen te staan? Ga dan naar Get Found Online en gebruik de gratis tips en informatieve artikelen om hoger in Google te komen met je website.

Als je geld wilt verdienen met je website,
ga dan naar Geld Verdienen Op Internet Forum, een forum over online geld verdienen

eigen website maken

dinsdag 10 november 2009

Hoe werkt webruimte en hoeveel MB heb ik nodig voor mijn site of shop?

Update 11 maart 2018: Webruimte, schijfruimte, webspace, is overigens allemaal hetzelfde. En hoeveel ruimte je precies nodig hebt voor je website of webshop, is zeer afhankelijk van wat voor soort website of webshop je hebt. Sites of shops kunnen erg van elkaar verschillen. Veel plaatjes, geen plaatjes, 20 video's, geen video's, 5 pagina's', 500 pagina's, etc. etc. Bekijk de onderstaande tips en kies het pakket wat bij jou past:


  1. Draait je website op een database? Dit is in ieder geval zo, indien je een CMS systeem gebruikt, zoals WordPress of Magento. Meestal draait een webshop ook op een database! Zoek éérst uit of je website op een database draait. Google gewoon het systeem wat je gebruikt om je website te bouwen + het woord database. Vind je daar veel informatie over terug, dan draait je website waarschijnlijk op een database. In dat geval moet je kiezen voor een middelgroot webhostingpakket of 1 pakket hoger dan het kleinste pakket. De database neemt namelijk al iets meer webruimte (schijfruimte) in beslag;
  2. Ga je tientallen of honderden afbeeldingen publiceren op je site of shop? Ga dan in ieder geval voor een middelgroot pakket. Upgraden naar een groter pakket kan altijd nog. Afbeeldingen nemen aardig wat ruimte in beslag in vergelijking tot normale tekst. Gaat het maar om een paar afbeeldingen, kies dan gewoon het pakket met de kleinste hoeveelheid webruimte;
  3. Ga je een grote website maken of een forum of webshop? Of ga je honderden pagina's online zetten? Kies dan voor een middelgroot of groot pakket. Dan heb je voldoende ruimte. Mocht het toch niet voldoende blijken, kan je altijd upgraden. Maar dan kan je voorlopig alvast vooruit;
  4. Ga je een kleine site maken met een paar pagina's? Niet maar dan tientallen? En bevatten deze pagina's voornamelijk tekst of is het een persoonlijke site of blog? Kies dan voor het kleinste webhostingpakket. Ook als de site op een database draait. Maak je bijvoorbeeld een kleine WordPress site (of blog) met een aantal pagina's, kies dan in eerste instantie voor een klein pakket webruimte. Upgraden kan altijd.
  5. Verwacht je veel e-mail? Kies dan een middelgroot webhostingpakket.

eigen website maken

Als je al een tijd op zoek bent naar (goedkope) webhosting, heb je vast weleens gehoord van de term webruimte, maar wat is dat webruimte nou eigenlijk en hoe werkt het?

Webruimte (of webspace, diskruimte) is de ruimte die je huurt op een server. Het is het aantal megabytes of gigabytes die een web hosting bedrijf bij je hosting plan geeft. Je hostingruimte bevat een aantal MB's webruimte. Dit geheugen kan je gebruiken voor het uploaden van al je webfiles. Als je website bijvoorbeeld bestaat uit drie bestanden, die elk 10 MB groot zijn, dan heb je in totaal 30 MB webruimte nodig. Dat is niet veel en vrijwel iedere webhoster biedt meer dan 30 MB webspace aan. 30 MB is echt heel weinig, vooral als je je bedenkt dat het opslaan van e-mails ook webruimte in beslag neemt.

Webruimte kan worden vergeleken met een kast. De maximale inhoud van de kast is de webruimte.

De opslag van e-mail behoort ook tot je webruimte. Hoe meer e-mails je bewaard, des te meer webruimte je gebruikt. Je begrijpt vast en zeker dat je een webhostingpakket met voldoende webruimte nodig hebt als je een grote website wilt hosten en veel e-mail gaat ontvangen. Als je webruimte op is, is het op en dan heb je een probleem. Zorg daarom altijd voor voldoende of zelfs "unlimited" webruimte.

Als u foto's wilt tonen op uw website dan gaat het totale aantal MB van uw webruimte af. Foto's, afbeeldingen en screenshots nemen over het algemeen veel webruimte in beslag.

Zoals beschreven, wordt webruimte gebruikt voor het hosten de HTML pagina's, afbeeldingen en foto's die op je website zullen verschijnen als je website wordt bekeken, maar...
wat je misschien niet weet is dat je web space / web ruimte inclusief je log-files, frontpage extensions,
PHP files, CGI programma's, alle CSS en Javascript files en zoals gewoonlijk e-mail accounts en e-mails is. Die dingen kosten ook allemaal webruimte!

Ook alle (MySQL) databases is je webspace. Dus als er van één van deze programma's wat geheugen gebruikt wordt, gaat dat ten koste van je webruimte. Meestal is het zo dat, als je aan het begin de webruimte gaat gebruiken, er al een beetje webruimte is gebruikt voor de files die al standaard op je server staan.

Als ik niet zo weten hoeveel webruimte ik nodig zou hebben voor een website (kom de vraag vaak genoeg tegen: "hoeveel webruimte heb ik nodig voor mijn website"), zou ik als ik een kleine website van een paar pagina's zou moeten hosten, kiezen voor 1000 tot 3000 MB webruimte - dat is altijd voldoende, zeker als je alleen tekstpagina's hebt. Gewoon een Hobby Website.

Het is verstandiger om een groter pakket te nemen als je van plan bent om foto's op je website te plaatsen. Foto's zijn toch wel bestanden van redelijk omvang. Ook voor andere dingen/bestanden/programma's dan alleen HTML-pagina's moet je er rekening mee houden dat het extra webruimte gaat gebruiken.

Tip: uitrekenen hoeveel webruimte je nodig hebt

Ik stelde mezelf vaak de vraag hoe je nou kan uitrekenen hoeveel webruimte je nodig hebt voor je website. Je weet natuurlijk nooit of je in de toekomst veel meer files en andere spullen op je webserver gaat zetten, maar een tip die ik je kan geven is de volgende:

Hoe reken je uit hoeveel webspace je nodig hebt?

  • Ga naar je bureaublad en verzamel alle files die je wilt uploaden.
  • Maak er een 1 map van: zet al je files in 1 map.
  • Vervolgens, selecteer de map met al je files, klik hem dus aan, maar open hem niet.
  • Klik daarna met je rechtermuisknop op het bestand en klik op eigenschappen.
  • Bij "grootte" zie je de totale hoeveelheid MB's van je websitebestanden. Zoveel MB heb je nu nog.
Let op, het kan zo zijn dat je in de toekomst meer MB's nodig hebt als je je website uitbreidt. Ook tekstaanpassingen in één van je HTML-pagina's kosten MB's. Koop je webruimte dus ruim in!

Maar als je helemaal geen enkel risico wilt nemen - want een tekort aan webruimte betekent je website offline - neem dan gewoon onbeperkte webruimte. Dan hoef je je nooit meer zorgen te maken over een evt. tekort aan webruime. Unlimited webspace wordt vooral aangeboden bij de Amerikaanse webhostingmaatschappijen zoals Hostgator. Klik op de banner hieronder als je goedkope, onbeperkte webruimte wilt bestellen.

Webruimte heb je nodig voor je website en dient als opslagplaats voor de bestanden van je website. Als je een kleine website hebt is een paar honderd megabyte wel genoeg, maar als je geen enkel risico wilt lopen, kies dan voor "unlimited diskspace", zodat je nooit voor verrassingen komt te staan, want een tekort aan web-space betekent serieuze problemen voor je website!

Heeft u vragen over dit artikel of wilt u reageren?
Heeft u vragen over webruimte of een andere vraag, laat dan hieronder in het witte vlak een reactie achter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Type hier alstublieft uw vraag of reactie in ...